Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές για εύκολα τυροπιτάκια -ένα από τα καλύτερα σνακ που μπορεί να φτιάξεις με τα χεράκια σου. Τυροπιτάκι-λουκουμάς, με αφράτη ζύμη γιαουρτιού ή από μπαγιάτικο ψωμί; Η επιλογή είναι δική σου.
Το Απόλυτο Τυροπιτάκι χωρίς Φύλλο
Υλικά
- 1 στραγγιστό γιαούρτι (220 ml)
- 1 αβγό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. φέτα τριμμένη
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο & αλεύρι για το τηγάνι
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τη φέτα και τη διαλύουμε εντελώς με πιρούνι.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι, μπόλικο πιπέρι, τη ρίγανη, το αβγό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ½ ώρα.
- Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα κατσαρολάκι.
- Βάζουμε σε ρηχό πιάτο λίγο αλεύρι.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια με τη ζύμη, τα πιέζουμε λίγο στην κορυφή να πλατύνουν και τα αλευρώνουμε.
- Τινάζουμε πολύ καλά το περιττό αλεύρι.
- Λίγα λίγα, τα βυθίζουμε στο καυτό λάδι. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια και πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Έτσι, θα παραμείνουν τραγανά για περισσότερο χρόνο.
- Μπορούμε να τα ψήσουμε και στον φούρνο. Βγαίνουν πιο ελαφρά, αλλά δεν κρατούν για πολύ το τραγανό τους, οπότε τα τρώμε αμέσως, ζεστά!
Αφράτα Τυροπιτάκια με Ζύμη Γιαουρτιού
Υλικά
- 350 γρ. αλεύρι
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. βούτυρο κρύο
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 αυγό για την επιφάνεια
- 300 γρ. τριμμένη φέτα
Εκτέλεση
- Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ρίξτε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια.
- Τρίψτε με τα χέρια σας το βούτυρο με το μίγμα του αλευριού, μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα.
- Προσθέστε την τριμμένη γραβιέρα και το στραγγιστό γιαούρτι και ζυμώστε. Αν κολλάει στα χέρια, προσθέστε ελάχιστο αλεύρι.
- Ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 2 εκ. περίπου και κόψτε τη σε δίσκους 10 εκ. με ένα κουπάτ ή με το μαχαίρι.
- Βάλτε λίγη φέτα στο κέντρο κάθε δίσκου και διπλώστε το φύλλο πιέζοντας τις άκρες της ζύμης για να κολλήσουν.
- Βάλτε τα πιτάκια σε ένα ρηχό ταψί. Χτυπήστε 1 αυγό με 1 κουταλιά νερό και αλείψτε με αυτό τα πιτάκια. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 20' περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Τυροπιτάκια της Στιγμής
Υλικά
- 1 φραντζόλα ψωμί άσπρο μπαγιάτικο
- 1 φλιτζ. τσαγιού κίτρινο τυρί τριμμένο
- 4 αβγά
- λάδι για το τηγάνισμα
- λίγη ρόκα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβω το ψωμί σε φέτες (όπως οι φέτες του τοστ).
- Με ένα μαχαίρι αφαιρώ την κόρα γύρω γύρω. Σε μια λεκάνη χτυπάω τα αβγά.
- Προσθέτω το τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύω.
- Βάζω λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί βουτάω μία μία τις φέτες του ψωμιού στο μίγμα αβγών - τυριού και μετά τις τηγανίζω και από τις δύο μεριές, να πάρουν ωραίο ξανθό χρώμα.
- Με τρυπητή κουτάλα βγάζω τις φέτες σε πιατέλα και τις συνοδεύω με λίγη ρόκα.