Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
2 μελιτζάνες (κατά προτίμησιν χωρίς σπόρους)
3 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες)
½ σκ. σκόρδο
1 πρέζα ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κουτ. του εσπρέσο τσεμένι (το μείγμα μπαχαριού που μπαίνει γύρω από τον παστουρμά)
2 ματσάκια σέλινο
3 ολόκληρα καρύδια
1 πρέζα πάπρικα
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
Χυμός μισού λεμονιού
Παρασκευή
Βάλτε τις μελιτζάνες, χωρίς να τις καθαρίσετε αλλά τρυπημένες με ένα πιρούνι, σε φούρνο προθερμασμένο στους 220° C και ψήστε τες για 20 λεπτά.
Ξεφλουδίστε τες και βγάλτε το εσωτερικό τους.
Κοπανίστε τη σάρκα της μελιτζάνας μαζί με το σκόρδο (το οποίο έχετε λιώσει στο γουδί), το στραγγιστό γιαούρτι, το φρέσκο άνηθο, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο, και αφήστε τα να σταθούν.Καθαρίστε το σέλινο και κόψτε το σε μικρά κομματάκια διαστάσεων ενός τετραγωνικού εκατοστού.
Σπάστε τα καρύδια και βγάλτε τη σάρκα τους.
Βράστε το σέλινο σε νερό με χυμό λεμονιού για περίπου 6-7 λεπτά.
Στραγγίξτε.
Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το σέλινο, προσθέστε τα καρύδια και το τσεμένι και ανακατέψτε καλά.
Απλώστε τον πολτό μελιτζάνας σε ένα οβάλ μπολ και ρίξτε από πάνω το ζεστό βουτυρωμένο σέλινο με τα καρύδια.
Πασπαλίστε με πάπρικα και σερβίρετε.
Η μελιτζάνα είναι το κύριο λαχανικό της μαγειρικής της Τουρκίας.
Από τις μαρμελάδες έως τις σούπες, από το κεμπάπ έως τα μαγειρευτά, χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους, είναι δε καταγεγραμμένες πάνω από τριακόσιες συνταγές που την περιέχουν.