Υλικά
1 κιλό χταπόδιΥλικά (για 4 άτομα)
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κούπα ελαιόλαδο
1/3 μάτσο μάραθο
2 ματσάκια αβρουνιές (αγριοσπάραγγα)
300 gr φρέσκα κουκιά μαζί με τη φλούδα τους
τα κλωναράκια από 1 κιλό σπανάκι (και λίγο λιγότερο)
μερικά βλασταράκια από φτέρες
1 κούπα κόκκινο κρασί
Εκτέλεση
Κόβουμε το χταπόδι σε κομματάκια και το αφήνουμε να βράσει στο ζουμί του χωρίς νερό περίπου 1/2 της ώρας.
Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το χταπόδι (αφού κρατήσουμε χωριστά το ζουμί του).
Προσθέτουμε το κρασί και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Αν χρειάζεται περισσότερο υγρό για το ψήσιμο του φαγητού, ρίχνουμε το ζωμό του χταποδιού που έχουμε φυλάξει.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Η συνταγή έχει βραβευτεί ως η καλύτερη συνταγή στην κατηγορία τσιγαριαστά στην Κρήτη.
Tip
Αν δεν βρείτε αβρουνιές, χρησιμοποιήστε περισσότερο μάραθο και κομματάκια μαύρης ελιάς.
Η συνταγή μαγειρεύεται στην Κρήτη παραδοσιακά τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά είναι και ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα πασχαλινό τραπέζι.