Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
4 στήθη φασιανού (κατά προτίμησιν φασιανόκοτας)
1 αχλάδι
8 βιολετιά σύκα
4 αντίβ (κιχώρια)
12 βρασμένα κάστανα
50 ml ξίδι μηλίτη
50 γρ. φρέσκο βούτυρο και αραχιδέλαιο
Παρασκευή
Ζεματάτε τα αντίβ για 6 λεπτά σε νερό που βράζει, με λίγο χυμό λεμονιού.
Χαράζετε τα σύκα στην κορυφή τους με ένα μαχαίρι.
Κόβετε τα αχλάδια στα τέσσερα, κρατάτε τη φλούδα τους αλλά αφαιρείτε τον πυρήνα.
Αλατοπιπερώνετε τα στήθη του φασιανού και τα ροδίζετε σε αραχιδέλαιο και σε φρέσκο βούτυρο σε μια μαντεμένια κατσαρόλα.
Ενώ θα σιγοψήνονται, προσθέτετε τα αντίβ, κομμένα στα δύο και τα αχλάδια.
Αποτελειώνετε το ψήσιμο σε προθερμασμένο στους 180° C φούρνο για 3 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτετε τα κάστανα και τα σύκα και τα ξαναψήνετε για 2 λεπτά.
Ντεγκλασάρετε (ξεκολλάτε τις «καραμέλες» από τον πάτο της κατσαρόλας) με το ξίδι του μηλίτη, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.
Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να πάρουν ένα ξανθωπό χρώμα και ο φασιανός να παραμείνει πολύ τρυφερός.
Τα χυμώδη φρούτα, τα σχεδόν πικρά κιχώρια και το αργό μαγείρεμα στο κλειστό περιβάλλον μιας κατσαρόλας, βοηθούν το από τη φύση του στεγνό κρέας του φασιανού να εμπλουτιστεί με εξωγενή αρώματα και να αναδείξει όλη την τρυφερότητά του.