
Υλικά
υλικά
500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
500 γρ. σταμναγκάθι καθαρισμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κ.σ. μαραθόσπορο
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. τοματοπελτέ
1 ντομάτα
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε άφθονο νερό, να πάρουν δυό βράσεις.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε φρέσκο νερό να μισοβράσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με δύο τρεις κ.σ ελαιόλαδο.
Στο μεταξύ, σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το ξερό κρεμμύδι γιά 3'.
Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε ανακατεύοντας γιά 2΄-3'.
Ρίχνουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε μερικά λεπτά να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε 1/3 φλ.τσ.
ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
Όταν τα χόρτα μισοψηθούν* τα προσθέτουμε στα φασόλια μαζί με το μαραθόσπορο και τη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί σκεπασμένο για 10'-15'.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε, αν θέλουμε, λίγο ελαιόλαδο στο τέλος.
Σερβίρουμε το πιάτο μ' ένα φρέσκο τυρί, όπως ξινομυζήθρα, κατίκι ή γαλοτύρι.* αν θέλουμε τα χόρτα να "κρατάνε" στο τέλος, τα προσθέτουμε στα φασόλια σχεδόν ωμά.