Υλικά
υλικά
1 μέτριο λάχανο λευκό (ή και λάχανο σαβόϊ)
1 φλ.τσ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι, βιαλόνε νάνο)*
1-2 κλωνάρια σέλερι λεπτοκομμένα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. ψιλοκομμένη ντομάτα (φρέσκια ή από κουτί)
4-5 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών ή σκέτο νερό ζεστό
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Καθαρίζουμε το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα, κόβουμε το κοτσάνι και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Το ξεπλένουμε σε τρυπητό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Σε μια μέτρια πλατειά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερι.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5'.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε 5'-6' ακόμα.
Ρίχνουμε 3 φλ.τσ.
ζωμό ή νερό, αλάτι και το λάχανο και αφήνουμενα πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 10'-12', ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να πιει σχεδόν όλο το υγρό, ανακατεύοντας.
Ενδιαμέσως, δοκιμάζουμε το αλάτι και διορθώνουμε.
Όταν σωθεί το υγρό προσθέτουμε άλλο ένα φλ.τσ.
νερό ή ανάλογα με το πόσο χρειάζεται για να μαλακώσει το ρύζι, αλλά το φαγητό να παραμείνει αρκετά ρευστό, έχοντας την υφή μιας πηχτής σούπας (κανονίζουμε ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλουμε το φαγητό, την ποσότητα του νερού).
Συνολικά, το ρύζι θα χρειαστεί 30΄ περίπου βράσιμο.
Σε αυτό το σημείο το φαγητό μπορεί να παραμείνει μέχρι 15' μέχρι να σερβιριστεί.
Πριν το σερβίρισμα ανακατεύουμε απαλά μέσα 1 κ.σ ε.π.
ελαιόλαδο και 3 κ.σ παρμεζάνα.
Ρίχνουμε πιπέρι και σερβίρουμε χωρίς καθυστέρηση με την υπόλοιπη παρμεζάνα.* μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ρύζι καρολίνα, με προσοχή στο ψήσιμο και λιγότερο ανακάτεμα γιατί μαλακώνει πιο εύκολα.