Υλικά
υλικά για 6 άτομα
4 φλ.τσ. μαυρομάτικα ή μικρά λευκά φασόλια βρασμένα (να κρατάνε λίγο)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. σέλερι ψιλοκομμένο
1 κίτρινη ή κόκκινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια
μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα
για τη σάλτσα:
1/2 φλ. τσ. φύλλα φρέσκου βασιλικού*
2 σκ. σκόρδου λυωμένες
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, το χυμό
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1 κ.γ. μέλι
1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
παρασκευή
Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε τα φασόλια, το κρεμμύδι, το σέλερι και την πιπεριά και αλατίζουμε ελαφρά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το πιρούνι το ελαιόλαδο με το λεμόνι και το ξίδι μέχρι να πήξουν.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε να ενωθούν.
Ανακατεύουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα.
Αφήνουμε τη σαλάτα να μείνει τουλάχιστον 2 ώρες σκεπασμένη στο ψυγείο πριν τη σερβίρουμε, αλλά μπορούμε να την ετοιμάσουμε και από την προηγουμένη.