Υλικά
Υλικά
425 γρ μικρόσπερμα λευκά φασόλια, βρασμένα
425 γρ. γίγαντες, βρασμένους
425 γρ. κόκκινα φασόλια, βρασμένα
425 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
800 γρ. γίγαντες, βρασμένους
227 γρ. μπέικον
320 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
72 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κ. κ. σκόνη σιναπόσπορου (μουστάρδας)
1/2 κ. κ. σκόρδο σε σκόνη
118 ml μηλόξιδο ή ξίδι από μηλίτη
1 κ. κ. αλάτι
Παρασκευή
Βάζουμε το μπέικον σε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι και το σοτάρουμε, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να ροδίσει, ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές του και να γίνει σχεδόν τραγανό.
Το βγάζουμε από το τηγάνι, το αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λίπος του το θρυμματίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λίπος του μπέικον, προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, τη σκόνη της μουστάρδας, τη σκόνη του σκόρδου, αλάτι και το ξίδι.
Σκεπάζουμε το σκεύος κι αφήνουμε το μείγμα να σιγομαγειρευτεί, για 20 λεπτά, σε σιγανή φωτιά.
Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε το μείγμα και τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο, στους 175ο C, φούρνο, σκεπασμένα, για 1,5 ώρα.
Στη συνέχεια βγάζουμε το καπάκι από το σκεύος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30-45 λεπτά, χωρίς να σκεπάσουμε ξανά το σκεύος.Σημ. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στα άσπρα, μικρόσπερμα φασόλια, τα ξερά μπαρμπουνοφάσουλα, τους γίγαντες ή τους ελέφαντες, τα κόκκινα φασόλια, τα μαυρομάτικα, τη ροβίτσα ή τα μαύρα φασόλια.
Θ.Τ.