Υλικά
Υλικά
60-70 γρ. βούτυρο
400-500 γρ. διάφορα φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας μας (άσπρα «κουμπιά», πορτομπέλο, πλευρώτους, βασιλομανίταρα), σκουπισμένα με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και κομμένα στα 2 ή στα 4, αναλόγως μεγέθους)
2 καρότα, κομμένα σε κυβάκια
2 κλαράκια σέλινο-σέλερι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ πτισάνη (αποφλοιωμένο κριθάρι)
2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λίτρα ζωμό λαχανικών
4. κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ. σ. ψιλοκομμένο άνηθο
Παρασκευή
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια βαριά μαντεμένια κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια, τα καρότα, το σέλινο-σέλερι, το κρεμμύδι και την πτισάνη καλά ξεπλυμένη.
Τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να σκουρύνει το χρώμα των λαχανικών, υπολογίζοντας πως όλη η διαδικασία θα διαρκέσει περί τα 20 λεπτά.
Τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε καλά.
Σταδιακά, προσθέτουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα, ανακατεύοντάς τον διαρκώς.
Μόλις πάρει μια βράση η σούπα, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε την πτισάνη να σιγοβράσει για 40 περίπου λεπτά ή ακολουθώντας τον προτεινόμενο από τη συσκευασία της χρόνο, μέχρι να διαπιστώσουμε πως είναι ικανοποιητικά βρασμένη.
Ρίχνουμε στον ζωμό τον μαϊντανό -ή όποιο άλλο μυριστικό χρησιμοποιήσαμε.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση κι αν θέλουμε της προσθέτουμε και λίγη πάπρικα ή κοκκινοπίπερο.
Θ.Τ.