Υλικά
υλικά για 4 άτομα
100 γρ. φασόλια λευκά, μουλιασμένα 10-12 ώρες
200 γρ. πατάτες καθαρισμένες
300 γρ. διάφορες ρίζες: φινόκιο (μαραθόριζα), καρότο, σελινόριζα
2 πράσα
2 μέτρια γογγύλια καθαρισμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
μερικά φυλλαράκια φασκόμηλου
4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη (από κομμάτι)
40 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
5 κόκκους πιπεριού
αλάτι, πιπέρι
(μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποιο από τα λαχανικά που δεν διαθέτετε με ένα άλλο)
παρασκευή
Βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό, χωρίς αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λυώσουν, τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό τους.
Καθαρίζουμε πράσα, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε φετάκια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνουν τρυφερά.
Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, τα γογγύλια και τις υπόλοιπες ρίζες σε φέτες.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε.
Αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν 5'-6'.
Κατόπιν, προσθέτουμε στην κατσαρόλα νερό από το βράσιμο των φασολιών, μέχρι ένα δάχτυλο πάνω από τα λαχανικά, αλατίζουμε, ρίχνουμε το φασκόμηλο και τους κόκκους πιπεριού και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει περίπου 40'-45'.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
Δέκα λεπτά πριν τελειώσει, προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, πασπαλίζοντας κάθε πιάτο με λίγη παρμεζάνα τριμμένη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ζεστό ψωμί.Updated: 04/01/22Ημ/νια α' δημοσίευσης: 11/12/14