Υλικά
300 γρ. βρασμένα ρεβίθια Υλικά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μέτρια
4 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
2 ντομάτες
3 αβγά
12 φρυγανιές
1 ½ κ.σ. κύμινο τριμμένο
1 κ.σ. ξερό δυόσμο
1 κ.σ. κόλιανδρο τριμμένο
½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μπούκοβο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το άλειμμα του ρολού
1 κ.σ. πελτές
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ. κρύο νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και ξεσποριάζουμε σχολαστικά τις ντομάτες αφαιρώντας όλα τα υγρά τους.
Τις κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι.
Τρίβουμε τις φρυγανιές στη μουλινέτα.
Ανακατεύουμε σε λεκάνη τα ρεβίθια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα αβγά χτυπημένα.
Περνάμε λίγα –λίγα τα ρεβίθια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά από τη μουλινέτα.
Τα ενώνουμε με τα μπαχαρικά, τις φρυγανιές, το μαϊντανό, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C.
Σχηματίζουμε με το μείγμα των ρεβιθιών ένα μακρόστενο ρολό επάνω σε λαδόκολλα.
Μεταφέρουμε το ρολό μαζί με τη λαδόκολλα σε ταψί.
Διαλύουμε τον πελτέ στο νερό και ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.
Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια του ρολού.
Ψήνουμε για μια ώρα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει 20 λεπτά και κόβουμε σε φέτες.
Ταιριάζει με πουρές πατάτας ή με πουρέ σελινόριζας ή με πουρέ καρότου.
Α.Τ.