Υλικά
1 ½ φλ. ρύζι καρολίναΥλικά
3 ½ φλ. νερό
1 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο + ¾ φλ. παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 φλ. αρακάς
½ φλ. κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 κ.σ. φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε τον αρακά σε βραστό νερό για 3 λεπτά και τον σουρώνουμε.
Ζεματίζουμε τα κολοκυθάκια σε βραστό νερό για 3 λεπτά και τα σουρώνουμε.
Τα ρίχνουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και τα σουρώνουμε πάλι.
Ζεσταίνουμε τις 4 κ.σ ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να αλειφθεί καλά με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε και τον αρακά, προσθέτουμε το νερό καυτό και το αλάτι, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύουμε πάλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το πιλάφι να μαγειρευτεί 17 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα κολοκυθάκια και τον άνηθο, αφρατεύουμε το ρύζι ανασηκώνοντάς το ελαφρά από κάτω προς τα πάνω, το σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουράζεται όσο φτιάχνουμε το λαδολέμονο: βάζουμε σε σέικερ το ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού, 2 -3 κ.σ παγωμένο νερό, μια πρέζα αλάτι και το πιπέρι και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν σαν γαλάκτωμα.
Σερβίρουμε το ρύζι στα πιάτα και περιχύνουμε με 1 -2 κ.σ από το λαδολέμονο.
Α.Τ.