Υλικά
1500 γρ. πεσκανδρίτσα ή άλλο ψάρι με σφιχτή σάρκαΥλικά
500 γρ. βρασμένα ρεβίθια*
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο κάθετα σε πολύ λεπτές φέτες
5 μέτρια τρυφερά καρότα κομμένα σε κομμάτια 3 -5 εκ.
1 φλ. ελαιόλαδο
Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
2 -3 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος, αν θέλουμε
Αλάτι, φρεσκτοριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το ψάρι σε μερίδες.
Το αλατίζουμε, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι, τα καρότα, το ελαιόλαδο και 1 ½ φλ.
από το ζουμί των ρεβιθιών (αν δεν έχουμε το ζουμί το αντικαθιστούμε με νερό) και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να λιώσει το κρεμμύδι και να μαλακώσουν τα καρότα.
Τακτοποιούμε το ψάρι στην κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο καυτό νερό ακόμα αν χρειάζεται και μαγειρεύουμε 15 -20 λεπτά να μαλακώσει το ψάρι και να χωρίζεται η σάρκα από το κόκαλο. Προσθέτουμε τα ρεβίθια στραγγισμένα, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια δυο βράσεις.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον άνηθο αν θέλουμε, επιπλέον λεμόνι για όποιον επιθυμεί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το φαγητό πρέπει να έχει λίγο ζουμί.*Το φαγητό αυτό γίνεται και με φακές.
Σε αυτήν περίπτωση δεν θα προσθέσουμε το ζουμί των οσπρίων αλλά νερό και θα αρωματίσουμε το φαγητό με 1 μικρό ξερό φύλλο δάφνης που θα το βάλουμε στην κατσαρόλα τη στιγμή που θα προσθέσουμε το ψάρι.
Α.Τ.