Follow us

Καλαμαράκια γεμιστά με παρμεζάνα σε σάλτσα ντομάτας

Καλαμαράκια γεμιστά με παρμεζάνα σε σάλτσα ντομάτας

Υλικά

Υλικά

1 ½ κ. μέτρια καλαμαράκια

1 κ. ντομάτες

⅓ φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

300 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (ή κεφαλοτύρι)

300 γρ. μπαγιάτικο λευκό ψωμί

2 κ.σ. φρέσκα φυλλαράκια δεντρολίβανου

½  φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

1 πρέζα πιπέρι καγιέν 

4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι

⅓ φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: βγάζουμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε σε νερό.

Το στύβουμε πολύ καλά και το βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το δεντρολίβανο, τον μαϊντανό, το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.Ετοιμάζουμε τα καλαμαράκια: τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε το κόκαλο, τα μάτια και τα σκληρά τμήματα και κρατάμε τα ποδαράκια.

Τα πλένουμε σχολαστικά και τα στραγγίζουμε.

Παίρνουμε ένα-ένα τα καλαμαράκια, τα αλατοπιπερώνουμε στο εσωτερικό τους και τα γεμίζουμε.

Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα και τα αραδιάζουμε σε πλακερό.

Βάζουμε τριγύρω τα ποδαράκια.

Περνάμε την ντομάτα από τη χοντρή μεριά του τρίφτη, τη μεταφέρουμε σε μπολ και την ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί, και το αλατοπίπερο.

Περιχύνουμε τα καλαμαράκια και μαγειρεύουμε το φαγητό σκεπασμένο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να πήξει η σάλτσα.

A.T.

Το στύβουμε πολύ καλά και το βάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το δεντρολίβανο, τον μαϊντανό, το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.Ετοιμάζουμε τα καλαμαράκια: τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε το κόκαλο, τα μάτια και τα σκληρά τμήματα και κρατάμε τα ποδαράκια.

Τα πλένουμε σχολαστικά και τα στραγγίζουμε.

Παίρνουμε ένα-ένα τα καλαμαράκια, τα αλατοπιπερώνουμε στο εσωτερικό τους και τα γεμίζουμε.

Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα και τα αραδιάζουμε σε πλακερό.

Βάζουμε τριγύρω τα ποδαράκια.

Περνάμε την ντομάτα από τη χοντρή μεριά του τρίφτη, τη μεταφέρουμε σε μπολ και την ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί, και το αλατοπίπερο.

Περιχύνουμε τα καλαμαράκια και μαγειρεύουμε το φαγητό σκεπασμένο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να πήξει η σάλτσα.

A.T.

Επίσης...

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.