Υλικά
500 γρ. κιμάς Υλικά
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πιπεριά πράσινη
1 κρεμμύδι ξερό
500 γρ. φρέσκια ντομάτα
2 μελιτζάνες φλάσκες
100 γρ. ντοματοπελτέ
1 ξερό φύλλο δάφνης
3 κόκκοι μπαχάρι
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. μαργαρίνη
80 γρ. αλεύρι
300 ml γάλα
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Για τον χυλό
2-3 κρόκοι αβγού
4-5 κ.γ. γάλα
4 φρυγανιές και ανακατεμένες με 3 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα του κιμά: σε μια κατσαρόλα φαρδιά σοτάρουμε τον κιμά με λίγο ελαιόλαδο και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι, αφού τα έχουμε λιώσει στο μίξερ.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και τα μπαχαρικά, τα αφήνουμε να πάρουν βράση, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σιγομαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Eτοιμάζουμε την μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι.
Βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα την μαργαρίνη να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε να δημιουργηθεί μια πάστα και ρίχνουμε το γάλα.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και αποσύρουμε από την φωτιά.
Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες: κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα, τις στύβουμε με τα χέρια και τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι ελαφρώς λαδωμενο.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 140οC για 20 λεπτά.
Στρώνουμε τις μελιτζάνες δίπλα-δίπλα ανά 3 φέτες, τοποθετούμε επάνω 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα του κιμά, αφού πρώτα έχουμε ψιλοκόψει μέσα λίγο μαιντανό και έχουμε ρίξει και 2-3 κουταλιές φρυγανιά.
Τυλίγουμε τους "μουσακάδες" και τους βάζουμε για μισή ώρα στην κατάψυξη να σφίξουν.Χτυπάμε σε ένα λεκανάκι τους κρόκους του αβγού με το γάλα.
Σε ένα άλλο τοποθετούμε τη φρυγανιά με το αλεύρι.
Περνάμε πρώτα τους "μουσακάδες" από το μείγμα κρόκοι -γάλα και μετά από το μείγμα φρυγανιά -αλεύρι.
Τους τηγανίζουμε ελαφρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να αποκτήσουν κρούστα.
Τους τοποθετούμε σε ρηχό ταψάκι, τους σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με πεκορίνο Αμφιλοχίας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180οC, μέχρι να κάνουν μια τραγανή κρούστα, γύρω στα 20 λεπτά.
*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Τα Τρία Γουρουνάκια", στη Θεσσαλονίκη.