Υλικά
υλικά
175 γρ. μπισκότα πτι μπερ
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
γιά την καραμέλα:
100 γρ. ζάχαρη καστανή
60 γρ. φρέσκο βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
5 κ.σ. νερό
2 κ.σ. γάλα
γιάτην κρέμα τυριού:
500 γρ. μασκαρπόνε
250 γρ. ρικότα
2 λεμόνια, το χυμό
150 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
1 κ.γ. υγρό άρωμα βανίλιας
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Λυώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Σπάμε τα μπισκότα και τα τρίβουμε, ώστε να γίνουν τρίμματα και τα ανακατεύουμε με το λυωμένο βούτυρο μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.
Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος μία φόρμα με έλασμα.
Απλώνουμε το μείγμα των μπισκότων στον πάτο και στα τοιχώματα, πιέζοντάς το καλά.
Ψήνουμε στο φούρνο γιά 12'-15'.
Στο μεταξύ, σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε τη ρικότα με το σύρμα ή στο μίξερ, ν' αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μασκαρπόνε και χτυπάμε το μείγμα.
Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών, τη βανίλια και το ξύσμα από μισό λεμόνι και χτυπάμε το μείγμα 1' ακόμα.
Προσθέτουμε τ' αβγά, ένα- ένα, χτυπώντας, να ενσωματωθούν στο μείγμα. Οταν έχει κρυώσει αρκετά η βάση των μπισκότων, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ο, γεμίζουμε τη φόρμα με το μείγμα και ψήνουμε το γλυκό στο φούρνο γιά μία ώρα.
Οταν το βγάλουμε , το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο γιά 3 ώρες, τουλάχιστον.
Γιά να φτιάξουμε την καραμέλα, σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να λυώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και το νερό, λίγο- λίγο.
Μόλις λυώσει η ζάχαρη και αρχίσει να ξανθαίνει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την άχνη χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα.
Τέλος, αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει.
Ρίχνουμε την καραμέλα πάνω στο γλυκό και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.