Follow us

Τιραμισού στυλ σαρλότ

Τιραμισού στυλ σαρλότ

Υλικά

υλικά

2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ 

250 γρ. μασκαρπόνε

2 αβγά πολύ φρέσκα (κατά προτίμηση βιολογικά)

2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

2 φλ.τσ. δυνατό καφέ (εσπρέσο ή γαλλικό)

4 κ.σ. κρασί μαρσάλα*

2-3 κ.σ. κακάο σε σκόνη

φόρμα του κέικ με ψηλά τοιχώματα χωρίς οπή (φόρμα για σαρλότ)

παρασκευή

Χτυπάμε με πιρούνι το μασκαρπόνε να γίνει αφράτο.

Χωρίζουμε τα αβγά, προσεκτικά.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσουν να αφρίζουν.

Προσθέτουμε σταδιακά το μασκαρπόνε, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, να αναμειχθεί και να γίνει μια λεία κρέμα, οπότε σταματάμε αμέσως.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε στο μείγμα του μασκαρπόνε σε τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας κάθε φορά με κουτάλι, απαλά, να αναμειχθεί.

Καλύπτουμε τη φόρμα με ελαφρά βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος.

Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε τον κρύο καφέ και τη μαρσάλα.

Βουτάμε στιγμιαία ένα-ένα σαβουαγιάρ και καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας (στα τοιχώματα τα τοποθετούμε όρθια).

Ρίχνουμε τη μισή κρέμα και από πάνω βάζουμε μια στρώση σαβουαγιάρ -πάντα βουτηγμένα στον καφέ-.

Γεμίζουμε τη φόρμα με την υπόλοιπη κρέμα και τελειώνουμε με μια στρώση σαβουαγιάρ μουλιασμένα.

Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στο μέγεθος του ανοίγματος, το τοποθετούμε επάνω στα μπισκότα και βάζουμε επάνω ένα πιάτο.

Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 12 ώρες.

Πριν το σερβίρισμα, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα στην πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με κακάο.* μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γλυκό κρασί μαρσάλα με λικέρ αμαρέττο, που ταιριάζει στο γλυκό.

Αν δεν θέλουμε πολύ έντονο άρωμα αρκούν 3 κ.σtips: αν θέλουμε λιγότερο έντονη γεύση καφέ, μουλιάζουμε τα μπισκότα σε γάλα με το αλκοόλ μας και πρσθέτουμε μια μικρότερη ποσότητα δυνατού εσπρέσο στην κρέμα μασκαρπόνε.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Γλυκά

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.