Υλικά
υλικά
2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ
250 γρ. μασκαρπόνε
2 αβγά πολύ φρέσκα (κατά προτίμηση βιολογικά)
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 φλ.τσ. δυνατό καφέ (εσπρέσο ή γαλλικό)
4 κ.σ. κρασί μαρσάλα*
2-3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
φόρμα του κέικ με ψηλά τοιχώματα χωρίς οπή (φόρμα για σαρλότ)
παρασκευή
Χτυπάμε με πιρούνι το μασκαρπόνε να γίνει αφράτο.
Χωρίζουμε τα αβγά, προσεκτικά.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσουν να αφρίζουν.
Προσθέτουμε σταδιακά το μασκαρπόνε, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, να αναμειχθεί και να γίνει μια λεία κρέμα, οπότε σταματάμε αμέσως.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε στο μείγμα του μασκαρπόνε σε τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας κάθε φορά με κουτάλι, απαλά, να αναμειχθεί.
Καλύπτουμε τη φόρμα με ελαφρά βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος.
Σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε τον κρύο καφέ και τη μαρσάλα.
Βουτάμε στιγμιαία ένα-ένα σαβουαγιάρ και καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας (στα τοιχώματα τα τοποθετούμε όρθια).
Ρίχνουμε τη μισή κρέμα και από πάνω βάζουμε μια στρώση σαβουαγιάρ -πάντα βουτηγμένα στον καφέ-.
Γεμίζουμε τη φόρμα με την υπόλοιπη κρέμα και τελειώνουμε με μια στρώση σαβουαγιάρ μουλιασμένα.
Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στο μέγεθος του ανοίγματος, το τοποθετούμε επάνω στα μπισκότα και βάζουμε επάνω ένα πιάτο.
Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 12 ώρες.
Πριν το σερβίρισμα, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα στην πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με κακάο.* μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γλυκό κρασί μαρσάλα με λικέρ αμαρέττο, που ταιριάζει στο γλυκό.
Αν δεν θέλουμε πολύ έντονο άρωμα αρκούν 3 κ.σtips: αν θέλουμε λιγότερο έντονη γεύση καφέ, μουλιάζουμε τα μπισκότα σε γάλα με το αλκοόλ μας και πρσθέτουμε μια μικρότερη ποσότητα δυνατού εσπρέσο στην κρέμα μασκαρπόνε.