
Υλικά
Για το κίμπεΥλικά
1 φλ. πλιγούρι
350 γρ. φιλέτο λευκού ψαριού (π.χ. πέρκα, μπακαλιάρος)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
1/4 φλ. του τσαγιού κουκουνάρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 κ.γ. σαφράν
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε νερό για 20 λεπτά.
Το στραγγίζουμε και το σουρώνουμε καλά.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη γέμιση: σοτάρουμε το κουκουνάρι στο ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Ανακατεύουμε σε μπολ το κουκουνάρι, το κρεμμύδι με το λάδι του, το σαφράν διαλυμένο σε μια κουταλιά νερό, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Έπειτα φτιάχνουμε το κίμπε: αλέθουμε στο μπλέντερ το ψάρι αρκετές φορές, προσθέτοντας και παγάκια αν είναι απαραίτητο.
Έπειτα προσθέτουμε το πλιγούρι και το κρεμμύδι και αλέθουμε ξανά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, ρίχνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, πιπέρι και αλάτι και ζυμώνουμε πολύ καλά ώσπου να γίνει μια ενιαία μάζα.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, απλώνουμε το μισό κίμπε ψαριού, βάζουμε από πάνω τη γέμιση και απλώνουμε από πάνω το άλλο μισό.
Χαράζουμε την επιφάνεια σε ρόμβους, αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο για 30 -35 λεπτά.
Διατροφική αξιολόγηση
Θερμίδες 1.524 (συνολικά).
Πιάτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά οξέα.
Διατροφική αξιολόγηση συνταγών:
Μελίνα Σ.
Καριπίδου (MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Yπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Κλινικής «Μητέρα»)
Καριπίδου (MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Yπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Κλινικής «Μητέρα»)