Follow us

Γκρατέν από κόκκινη κολοκύθα και μπλε τυρί

Γκρατέν από κόκκινη κολοκύθα και μπλε τυρί

Υλικά

Υλικά

2,5 κ. κολοκύθα (η σάρκα) κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια μήκους 5 εκ.

300 γρ. μπλε τυρί θρυμματισμένο με το πιρούνι

2 κ.σ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι

3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι (μόνο το πράσινο μέρος)

1 ½ φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

⅓ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση

2 κ.σ.βούτυρο

½ φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε την κολοκύθα σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και μαγειρεύουμε επάνω σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει και να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, το σχοινόπρασο ή το φρέύοκο κρεμμυδάκι και το μπλε τυρί.

Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το πιπέρι και δοκιμάζουμε το αλάτι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.

Τρίβουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με το σκόρδο και το βουτυρώνουμε γερά.

Μεταφέρουμε στο σκεύος το μείγμα της κολοκύθας, ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού και αφήνουμε στην άκρη.

Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα ψίχουλα του ψωμιού μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.

Τα μεταφέρουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με τον μαϊντανό.

Αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε την κρέμα και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το μείγμα επάνω στην επιφάνεια της κολοκύθας.

Ψήνουμε για 20 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με το μείγμα ψωμιού, ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα.

Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε το φαγητό κατευθείαν από το σκεύος. A.T.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.