Follow us

Πουτίγκα με τσουρέκι (βασιλόπιτα ή πανετόνε)


Πουτίγκα με τσουρέκι (βασιλόπιτα ή πανετόνε)

Υλικά

Υλικά

8 φέτες μπαγιάτικο τσουρέκι (ή ό,τι άλλο επιλέξαμε)

50 γρ. βούτυρο ελαφρά ζεσταμένο

4 κ.σ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας + ακόμα κ. κ. από την ίδια μαρμελάδα

300 ml πλήρες γάλα

250 ml κρέμα γάλακτος

3 αβγά

1 λουβί βανίλια, χαραγμένο κατά μήκος με τη μύτη ενός μαχαιριού

4 κ. σ. ξανθή ζάχαρη

1 κ. σ. παλαιωμένο απόσταγμα οινικής προέλευσης (μπράντι ή κονιάκ) 

άχνη για το πασπάλισμα

Παρασκευή

Βουτυρώνουμε τέσσερις από τις φέτες τσουρεκιού κι από τις δυο πλευρές και αλείφουμε την κάθε μία με 1 κουταλιά μαρμελάδα.

Βουτυρώνουμε και τις άλλες τέσσερις φέτες με τον ίδιο τρόπο και τις βάζουμε από πάνω, σαν να φτιάχνουμε σάντουιτς.

Τις κόβουμε κατά μήκος, στα δύο και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.

Ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά, τη ζάχαρη και το απόσταγμα και τέλος ρίχνουμε το γάλα, το ανακατεύουμε και περιχύνουμε το τσουρέκι.

Το αφήνουμε να ποτίσει για 30 λεπτά.

Απλώνουμε την επιπλέον μαρμελάδα στην επιφάνεια της πουτίγκας και την πασπαλίζουμε με την άχνη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160ο C, για 45-60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να αρχίσει να καραμελώνει και να σπάει προς τα έξω η επιφάνεια του.

Σερβίρουμε την πουτίγκα μας ζεστή ή χλιαρή.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Γλυκά

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.