Υλικά
Υλικά
8 φέτες μπαγιάτικο τσουρέκι (ή ό,τι άλλο επιλέξαμε)
50 γρ. βούτυρο ελαφρά ζεσταμένο
4 κ.σ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας + ακόμα κ. κ. από την ίδια μαρμελάδα
300 ml πλήρες γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
3 αβγά
1 λουβί βανίλια, χαραγμένο κατά μήκος με τη μύτη ενός μαχαιριού
4 κ. σ. ξανθή ζάχαρη
1 κ. σ. παλαιωμένο απόσταγμα οινικής προέλευσης (μπράντι ή κονιάκ)
άχνη για το πασπάλισμα
Παρασκευή
Βουτυρώνουμε τέσσερις από τις φέτες τσουρεκιού κι από τις δυο πλευρές και αλείφουμε την κάθε μία με 1 κουταλιά μαρμελάδα.
Βουτυρώνουμε και τις άλλες τέσσερις φέτες με τον ίδιο τρόπο και τις βάζουμε από πάνω, σαν να φτιάχνουμε σάντουιτς.
Τις κόβουμε κατά μήκος, στα δύο και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.
Ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά, τη ζάχαρη και το απόσταγμα και τέλος ρίχνουμε το γάλα, το ανακατεύουμε και περιχύνουμε το τσουρέκι.
Το αφήνουμε να ποτίσει για 30 λεπτά.
Απλώνουμε την επιπλέον μαρμελάδα στην επιφάνεια της πουτίγκας και την πασπαλίζουμε με την άχνη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160ο C, για 45-60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να αρχίσει να καραμελώνει και να σπάει προς τα έξω η επιφάνεια του.
Σερβίρουμε την πουτίγκα μας ζεστή ή χλιαρή.