Υλικά
4 μεγάλα κυδώνιαΥλικά
½ φλ. τσ. μέλι
½ φλ. τσ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
χυμός λεμονιού
1 κ.γ. καρδάμωμο
Για την αλοιφή
1 φλ. μπλε τυρί ή ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα, τριμμένα με το πιρούνι
¾ φλ. τσ. τυρί κρέμα
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1/4 κουταλάκι του γλυκού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλ. φουντούκια ή αμύγδαλα ή καρύδια
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κυδώνια με μια πετσέτα να φύγει το χνούδι, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε.
Κόβουμε μια φέτα από πάνω και μια φέτα από κάτω οριζοντίως και τις πετάμε.
Κόβουμε κάθε κυδώνι οριζοντίως σε χοντρές φέτες πάχους 1,5 εκ., βγάζουμε τους σπόρους και ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Σε αντικολλητική λαμαρίνα φούρνου στρώνουμε τις φέτες τη μια δίπλα στην άλλη.
Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, διαλύουμε το μέλι στο νερό, ρίχνουμε μέσα και το καρδάμωμο και τα περιχύνουμε. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο γυρίζοντας προσεκτικά τις άκρες κάτω από το χείλος της λαμαρίνας ψήνουμε τα κυδώνια για 1 ώρα (το υγρό των κυδωνιών θα γίνει σαν ζελέ ).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Φτιάχνουμε την αλοιφή: Αν χρησιμοποιήσουμε φουντούκια τα τρίβουμε να φύγει η φλούδα.
Σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τους ξηρούς καρπούς επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν, για 6 -7 λεπτά.
Αφού κρυώσουν τους χοντροκοπανίζουμε.
Βάζουμε στη μουλινέτα το τυρί κρέμα, το μπλε τυρί, την κρέμα γάλακτος και όσο πιπέρι θέλουμε και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μακρόστενο μπολ, ανακατεύουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς , σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 -2 ώρες στο ψυγείο.
(Μπορούμε, ακόμα, να σχηματίσουμε κύλινδρο με την αλοιφή, να την τυλίξουμε σε μεμβράνη και να την κόψουμε σε φέτες όταν τη χρειαστούμε).
Για να σερβίρουμε, βάζουμε μια φέτα κυδώνι σε πιατάκι και δίπλα μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλοιφή.
Περιχύνουμε με το σιρόπι των κυδωνιών. Τα κυδώνια μπορούν να σερβιριστούν και σκέτα ή με σαντιγί ή με γιαούρτι.
A.T.