Follow us

Ψητά κυδώνια με αλοιφή από μπλε τυρί

Ψητά κυδώνια με αλοιφή από μπλε τυρί

Υλικά

Υλικά

4 μεγάλα κυδώνια

½  φλ. τσ. μέλι

½ φλ. τσ. ζάχαρη

1 φλ.  νερό

χυμός λεμονιού

1 κ.γ. καρδάμωμο

Για την αλοιφή

1 φλ. μπλε τυρί ή ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα, τριμμένα με το πιρούνι

¾ φλ. τσ. τυρί κρέμα

3 κ.σ. κρέμα γάλακτος

1/4 κουταλάκι του γλυκού

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½  φλ. φουντούκια ή αμύγδαλα ή καρύδια

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίβουμε τα κυδώνια με μια πετσέτα να φύγει το χνούδι, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε.

Κόβουμε μια φέτα από πάνω και μια φέτα από κάτω οριζοντίως και τις πετάμε.

Κόβουμε κάθε κυδώνι οριζοντίως σε χοντρές φέτες πάχους 1,5 εκ., βγάζουμε τους σπόρους και ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Σε αντικολλητική λαμαρίνα φούρνου στρώνουμε τις φέτες τη μια δίπλα στην άλλη.

Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, διαλύουμε το μέλι στο νερό, ρίχνουμε μέσα και το καρδάμωμο και τα περιχύνουμε. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο γυρίζοντας προσεκτικά τις άκρες κάτω από το χείλος της λαμαρίνας ψήνουμε τα κυδώνια για 1 ώρα (το υγρό των κυδωνιών θα γίνει σαν ζελέ ).

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Φτιάχνουμε την αλοιφή: Αν χρησιμοποιήσουμε φουντούκια τα τρίβουμε να φύγει η φλούδα.

Σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τους ξηρούς καρπούς επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν, για 6 -7 λεπτά.

Αφού κρυώσουν τους χοντροκοπανίζουμε.

Βάζουμε στη μουλινέτα το τυρί κρέμα, το μπλε τυρί, την κρέμα γάλακτος και όσο πιπέρι θέλουμε και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μακρόστενο μπολ, ανακατεύουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς , σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 -2 ώρες στο ψυγείο.

(Μπορούμε, ακόμα, να σχηματίσουμε κύλινδρο με την αλοιφή, να την τυλίξουμε σε μεμβράνη και να την κόψουμε σε φέτες όταν τη χρειαστούμε).

Για να σερβίρουμε, βάζουμε μια φέτα κυδώνι σε πιατάκι και δίπλα μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλοιφή.

Περιχύνουμε με το σιρόπι των κυδωνιών. Τα κυδώνια μπορούν να σερβιριστούν και σκέτα ή με σαντιγί ή με γιαούρτι.

A.T.

Σωτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τους ξηρούς καρπούς επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν, για 6 -7 λεπτά. Αφού κρυώσουν τους χοντροκοπανίζουμε. Βάζουμε στη μουλινέτα το τυρί κρέμα, το μπλε τυρί, την κρέμα γάλακτος και όσο πιπέρι θέλουμε και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μακρόστενο μπολ, ανακατεύουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς , σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 -2 ώρες στο ψυγείο. (Μπορούμε, ακόμα, να σχηματίσουμε κύλινδρο με την αλοιφή, να την τυλίξουμε σε μεμβράνη και να την κόψουμε σε φέτες όταν τη χρειαστούμε). Για να σερβίρουμε, βάζουμε μια φέτα κυδώνι σε πιατάκι και δίπλα μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλοιφή. Περιχύνουμε με το σιρόπι των κυδωνιών. Τα κυδώνια μπορούν να σερβιριστούν και σκέτα ή με σαντιγί ή με γιαούρτι.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Γλυκά

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.