Λίγα φρούτα έχουν απομείνει που μπορείς να τα χαρείς μόνο στην εποχή τους και τα κεράσια ανήκουν σ' αυτά. Για ένα σκάρτο δίμηνο θα τα βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες (Βοδενών, Πιερίας, πετροκέρασα, Εδέσσης…) και θα τα τρώμε μετά μανίας, γιατί αρέσουν σε όλους. Αρκετά γλυκό για φρούτο, χωρίς ενοχλητική οξύτητα, αρωματικό, με μόνο 4 θερμίδες (ένα μεσαίο). Ωμά είναι αξεπέραστα, όταν έχουν τη σωστή ωρίμανση. Γίνονται όμως και υπέροχη μαρμελάδα (αν σας περισσεύουν, βέβαια), φτιάχνουν και γλυκά σχετικά εύκολα, όπως το κλασικό γαλλικό πανεύκολο κλαφουτί, στολίζουν κρέμες και παγωτά, κρέμες και ό,τι άλλο φανταστείτε, ακόμα και πλάι σε φρέσκα τυριά με ήπια ή γλυκιά γεύση. Μια κλασική συνταγή cheesecake θ' αποκτήσει φρεσκάδα με ζωντανά κεράσια, καλυμμένα με λίγη μαρμελάδα.
Η καταγωγή τους από τον μακρινό Καύκασο -κατ' άλλους από τη Μικρά Ασία-, και πόλεις σαν την Κερασούντα έχουν πάρει το όνομά τους από αυτά. Θα λέγαμε ότι η κερασιά εύκολα δανείζει το όνομά της σε τοπωνύμια, αν θυμηθούμε Κερασιές και Κερασίτσες αλλά και την Βλαχοκερασιά κι ένα σωρό άλλα στην Ελλάδα… Στα μείον, η ακριβή τιμή τους, που σχεδόν πάντα πάει παρέα με την ποιότητα.
Για πάρα πολλούς αποτελεί το πιο αγαπημένο φρούτο, για όλους είναι ο προάγγελος του χαρούμενου καλοκαιριού. Έχει κι εξαιρετική διατροφική αξία. Διαθέτει πολύτιμες βιταμίνες Α και C, ενδείκνυται για δίαιτες και αποτοξίνωση. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι τα κεράσια περιορίζουν την πνευματική κόπωση, δρουν ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε αυτή την εποχή.
Όσο για τη χρήση… δεν υπάρχει είδος γλυκού που να μην του ταιριάζει το κεράσι. Από το κέικ στην τούρτα, από το τσίζκεϊκ στην πανακότα. Είναι φρούτο με συγκρατημένη γλύκα, δροσιστική οξύτητα, υπέροχο άρωμα.
Η συντήρηση των κερασιών είναι θέμα 4 –5 ημερών στο ψυγείο. Δεν τα πλένουμε πριν και τα βάζουμε σε πιάτο κι όχι σε πλαστικό σουρωτήρι. Αυτά που χαλάνε πιο εύκολα είναι τα πιο γλυκά, οπότε τα καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα. Αν πρόκειται να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού, διαλέγουμε οπωσδήποτε γερά, σφιχτά, στιλπνά κεράσια. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μαρμελάδα, μας κάνουν και τα πιο μαλακά –αφαιρούμε τα χαλασμένα μέρη, όπως και στην περίπτωση που θα τα βάλουμε σε κάποια γλυκά σαν γέμιση.