Follow us

Καιρός για κεράσια

Βαθυκόκκινα Βοδενών, έντονο κερασί Πιερίας, φωτεινά κροκί πετροκέρασα... Βάλτε ένα μπολ μπροστά σας και ελάτε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό το φρούτο, που συνεχίζει να υπακούει στη φυσική του πορεία ωρίμανσης και να μας κάνει παρέα μόνο για λίγο καιρό το χρόνο…

Καιρός για κεράσια

Λίγα φρούτα έχουν απομείνει που μπορείς να τα χαρείς μόνο στην εποχή τους και τα κεράσια ανήκουν σ' αυτά. Για ένα σκάρτο δίμηνο θα τα βρίσκουμε σε διάφορες ποικιλίες (Βοδενών, Πιερίας, πετροκέρασα, Εδέσσης…) και θα τα τρώμε μετά μανίας, γιατί αρέσουν σε όλους. Αρκετά γλυκό για φρούτο, χωρίς ενοχλητική οξύτητα, αρωματικό, με μόνο 4 θερμίδες (ένα μεσαίο). Ωμά είναι αξεπέραστα, όταν έχουν τη σωστή ωρίμανση. Γίνονται όμως και υπέροχη μαρμελάδα (αν σας περισσεύουν, βέβαια), φτιάχνουν και γλυκά σχετικά εύκολα, όπως το κλασικό γαλλικό πανεύκολο κλαφουτί, στολίζουν κρέμες και παγωτά, κρέμες και ό,τι άλλο φανταστείτε, ακόμα και πλάι σε φρέσκα τυριά με ήπια ή γλυκιά γεύση. Μια κλασική συνταγή cheesecake θ' αποκτήσει φρεσκάδα με ζωντανά κεράσια, καλυμμένα με λίγη μαρμελάδα.

Καιρός για κεράσια

Η καταγωγή τους από τον μακρινό Καύκασο -κατ' άλλους από τη Μικρά Ασία-, και πόλεις σαν την Κερασούντα έχουν πάρει το όνομά τους από αυτά. Θα λέγαμε ότι η κερασιά εύκολα δανείζει το όνομά της σε τοπωνύμια, αν θυμηθούμε Κερασιές και Κερασίτσες αλλά και την Βλαχοκερασιά κι ένα σωρό άλλα στην Ελλάδα… Στα μείον, η ακριβή τιμή τους, που σχεδόν πάντα πάει παρέα με την ποιότητα.

Για πάρα πολλούς αποτελεί το πιο αγαπημένο φρούτο, για όλους είναι ο προάγγελος του χαρούμενου καλοκαιριού. Έχει κι εξαιρετική διατροφική αξία. Διαθέτει πολύτιμες βιταμίνες Α και C, ενδείκνυται για δίαιτες και αποτοξίνωση. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι τα κεράσια περιορίζουν την πνευματική κόπωση, δρουν ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών και αποτοξινώνουν τον οργανισμό. Ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε αυτή την εποχή.

Όσο για τη χρήση… δεν υπάρχει είδος γλυκού που να μην του ταιριάζει το κεράσι. Από το κέικ στην τούρτα, από το τσίζκεϊκ στην πανακότα. Είναι φρούτο με συγκρατημένη γλύκα, δροσιστική οξύτητα, υπέροχο άρωμα.

Η συντήρηση των κερασιών είναι θέμα 4 –5 ημερών στο ψυγείο. Δεν τα πλένουμε πριν και τα βάζουμε σε πιάτο κι όχι σε πλαστικό σουρωτήρι. Αυτά που χαλάνε πιο εύκολα είναι τα πιο γλυκά, οπότε τα καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα. Αν πρόκειται να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού, διαλέγουμε οπωσδήποτε γερά, σφιχτά, στιλπνά κεράσια. Αν θέλουμε να φτιάξουμε μαρμελάδα, μας κάνουν και τα πιο μαλακά –αφαιρούμε τα χαλασμένα μέρη, όπως και στην περίπτωση που θα τα βάλουμε σε κάποια γλυκά σαν γέμιση.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.