Follow us

17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Δεκαεπτά υπέροχα, πρωτότυπα επιδόρπια δημιούργησαν οι Θεσσαλονικείς σεφ, όσα και τα εστιατόρια που πήραν μέρος στο event “Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας”…

17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Άνθρωπος-κλειδί σε όλη αυτήν την καταπληκτική γαστρονομική δεκαπενθήμερη διαδρομή που οργάνωσε το αθηνόραμα στα πλαίσια του θεσμού “Ημέρες Μακεδονικής Σύγχρονης Κουζίνας”, που ανέβασε θεαματικά το επίπεδο της ελληνικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη, ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός. Σπουδαίος εκπρόσωπος, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς της Αγιορείτικης Κουζίνας και συγγραφέας του πολυμεταφρασμένου βιβλίου “Μαγειρική του Αγίου Όρους”. Από τις συνταγές αυτού του βιβλίου άντλησαν έμπνευση οι σεφ και αφηγήθηκαν τη δική τους σύγχρονη γαστρονομική ιστορία, με μενού 3 ή 4 πιάτων συν ένα επιδόρπιο. Μόνο που το βιβλίο του μοναχού Επιφάνιου δεν περιλαμβάνει επιδόρπια. Έτσι οι σεφ, κατέφυγαν αποκλειστικά στις δικές τους μνήμες, στις δικές τους γευστικές αγάπες, στις δικές τους ιδέες για το “πώς και το τί” της σημερινής γευστικής και πολιτιστικής περιπέτειας στην οποία έχει ριχτεί η ελληνική κουζίνα, για να δημιουργήσουν τα επιδόρπια των μενού.

17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Σχεδόν όλα τα γλυκά είναι νηστίσιμα. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο, που εξηγείται αφενός από το ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κρατούν τη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής -και το event έγινε μέσα στη Σαρακοστή-, και αφετέρου από σεβασμό προς την αγιορείτικη κουζίνα όπου αναφερόταν η όλη εκδήλωση.
Όπως θα δείτε, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, το ταχίνι, τα γλυκά ταψιού (γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, ρεβανί), το παγωτό καϊμάκι, η μπουγάτσα, ενέπνευσαν τους περισσότερους σεφ -στη Βόρεια Ελλάδα βρισκόμαστε. Η σοκολάτα δεν έλειψε βεβαίως, αλλά δεν βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις. Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι συνταγές των σεφ είναι εύκολα υλοποιήσιμες και για εμάς, τους οικιακούς μάγειρες. Όλα τα γλυκά, μπορούν να βρουν τη θέση τους στα τραπέζια μας ολόκληρο τον χρόνο και σίγουρα θα αγαπηθούν από το μικρό ή μεγάλο κοινό που μαζεύεται στα σπίτια μας.

Επίσης...

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.