Υλικά
400 γρ. κρεμμύδια κοκκάρια Υλικά (για 4 άτομα)
100 γρ. κάππαρη
20 λιαστές τομάτες (όχι στο λάδι)
1 μέτριο χταπόδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6 καρότα κομμένα σε μικρά κομμάτια
300 ml λευκό κρασί
3 φύλλα δάφνη
15-20 κόκκοι μαύρο πιπέρι
1 κόκκος μπαχάρι
1 αστεροειδές γλυκάνισο
4-5 ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, χωρίς τα υγρά τους
2 κ.σ. παλαιωμένο ξίδι καλής ποιότητας
1 ½ κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. σχοινόπρασο (τσάιβς) ψιλοκομμένo
Χρόνος παρασκευής 120΄
Εκτέλεση
Βάζετε τις ντομάτες στο νερό να μουλιάσουν για μία ημέρα.
Την επομένη ζεματίζετε τα κοκκάρια και στη συνέχεια τα καθαρίζετε προσεκτικά.
Ζεματίζετε χωριστά την κάππαρη φροντίζοντας να αλλάξετε το νερό 3-4 φορές.
Καθαρίζετε και κόβετε ένα μέτριο χταπόδι.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα καρότα με λίγο ελαιόλαδο, τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το χταπόδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το μαύρο πιπέρι, το αστεροειδές γλυκάνισο και τις τομάτες.
Σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι του και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 1-1 1/2 ώρες περίπου.
Βγάζετε το χταπόδι, σουρώνετε τη σάλτσα και την ξαναβάζετε να βράσει μέχρι να δέσει.
Λίγο πριν απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε την κάππαρη, τα κοκκάρια και τις λιαστές τομάτες, καθώς και λίγο παλαιωμένο ξίδι.
Δοκιμάζετε το φαγητό μήπως χρειάζεται λίγο αλάτι και προσθέτετε το χταπόδι, το μαϊντανό και το σχοινόπρασο.