Follow us

Marmitako

Για να μη ζήσεις το «Αντί να φάει η γάτα το ψαράκι, το ψάρι τρώει τη γατούλα…» του Σακελλάριου σε kitchen βερσιόν, πρέπει να είσαι μάγειρας-γάτος. Για να σας βοηθήσουμε να στριμώξετε τη φίνα γεύση του ψαριού, που όλο και ξεγλιστράει, συγκεντρώσαμε tips προετοιμασίας –καθάρισμα, χρόνοι και τρόποι ψησίματος, ζωμοί, καρυκεύματα, αρωματικά– και ανα-ζητήσαμε χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές από την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, που αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος σεφ για ν

Marmitako

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

1 φέτα τόνο (περίπου 1 κιλό)

30 μικρές πράσινες γλυκές πιπερίτσες ή 6 μεγάλες

2 σκ. σκόρδο

2 μεγάλα κρεμμύδια

80 γρ. λαρδί ή λίπος από ζαμπόν ή παντσέτα

1 κ.γλ. κοφτή κόκκινο πιπέρι της Εσπελέτ ή καγέν

350 ml λευκό ξηρό κρασί

Αλάτι και πιπέρι από το μύλο

Παρασκευή

Καθαρίζετε τον τόνο από τα κόκαλά του και τον κόβετε σε κύβους.

Κόβετε τις πιπερίτσες στα δύο, κατά μήκος, αφαιρείτε τα σποράκια τους και τις ψιλοκόβετε.

Ψιλοκόβετε επίσης τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.

Καθαρίζετε και τις πατάτες και τις κόβετε σε κύβους.



Λιώνετε το λαρδί ή το λίπος από το ζαμπόν ή την παντσέτα σε μια μαντεμένια κατσαρόλα.

Προσθέτετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπερίτσες και τα σοτάρετε όλα μαζί.

Μόλις μαραθούν λίγο, τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και βάζετε τους κύβους του τόνου να σοταριστούν.



Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα τις πατάτες και τα σκόρδα, το κρεμμύδι και τις πιπερίτσες που είχατε βγάλει προηγουμένως.

Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με το κόκκινο πιπέρι και περιχύνετε με το κρασί.

Αν χρειαστεί, προσθέτετε και λίγο νερό ώστε να σκεπαστούν όλα τα υλικά.

Σκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λεπτά.

Στο τέλος, αν η σάλτσα είναι ακόμα υδαρής, ανοίγετε την κατσαρόλα και δίνετε μία ακόμα βράση, σε δυνατή πια φωτιά, κουνώντας την κατσαρόλα πού και πού, για να μη «πιάσει» στον πάτο το φαγητό.

Σερβίρετε ενόσω το φαγητό είναι ακόμα πολύ ζεστό.

Οι Βάσκοι έχουν, λένε, τη θάλασσα στο αίμα τους, είναι γεννημένοι ψαράδες.

Στις ψαραγορές του Saint-Jean-de-Luz ο τόνος αφθονεί.

Τον λευκό τον μαγειρεύουν με τα κρεμμύδια, ενώ τον κόκκινο με αντιστοίχου χρώματος κρασί.

Το μαρμιτάκο είναι μια τυπική βάσκικη «κατσαρόλα» (μαρμίτα) ψαριού.

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.