Follow us

Ψαρόσουπα αβγολέμονο (Αναστάσιμη συνταγή του Αγίου Όρους)

Ψαρόσουπα αβγολέμονο (Αναστάσιμη συνταγή του Αγίου Όρους)

Υλικά

Υλικά (για 6 μερίδες)

1,5 έως 2 κιλά πετρόψαρα

4 μέτριες­ πατάτες

3 καρότα

Σέλινο όσο θέλουμε

1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

200 γρ. ­λάδι

5 με 6 λεμόνια

4 φρέσκα αβγά

Μαυροπίπερο τριμμένο

Κύμινο και μπαχάρι τριμμένα­

Αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα ψάρια και τα λαχανικά.

Κόβουμε­ όλα τα λαχανικά σε κύβους 1,5χ1,5 εκ.

Βάζουμε τα ψάρια σε μια κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό­ σε δυνατή φωτιά.

Όταν αρχίσει­ το βράσιμο, ρίχνουμε τα λαχανικά, το αλάτι και το λάδι.

Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 25-30 λεπτά και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφού κρυώ­σουν, στραγγίζουμε το ζουμί, το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ­διαλέγουμε τα καθαρά κομμάτια των ψαριών από τα ψαροκόκαλα και τα αγκάθια, λιώνουμε τα ψάρια και τα λαχανικά στο μπλέντερ ώστε να γίνουν αλοιφή και προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μαζί με το ζουμί.

Το βράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας καλά, γιατί­ μπορεί να καθίσει ο πολτός και να πιάσει.

Καθώς βράζει, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον άνηθο.

Στη συνέχεια, κατεβάζουμε τη σούπα για να κρυώσει λίγο και προετοιμάζουμε το αβγολέμονο.

Σπάμε τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ, ασπράδια και κρόκους μαζί.

Τα χτυπάμε αρκετά, ωσότου να φουσκώσουν καλά, και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού.

Ρίχνουμε ένα μέρος από το χυμό του λεμονιού και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το ζουμί από την κατσαρόλα, ενώ συνεχίζουμε να γυρνάμε κυκλικά.

Προσοχή, το ζουμί δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό γιατί αλλιώς­ θα κόψει το αβγολέμονο.

Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το ζουμί και να ανακατεύουμε, ώσπου να ζεσταθεί το αβγολέμονο και τότε­ ρίχνουμε περισσότερο ζουμί.

Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμο, βάζουμε την παλάμη­ μας στην εξωτερική επιφάνεια του σκεύους για να διαπιστώσουμε αν έχει ζεσταθεί αρκετά.

Με το ένα χέρι ανακατεύουμε τη σούπα και με το άλλο χύνουμε λίγο λίγο το αβγολέμονο στη σούπα.

Στη συνέχεια ανακατεύουμε για λίγο ακόμα, και η σούπα μας είναι έτοιμη.

Τη δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, ρίχνουμε και το υπόλοιπο λεμόνι, πρώτον για να υπερτερεί ως προς τη μυρωδιά των ψαριών και των αβγών και, δεύτερον, επειδή αν σερβιριστεί σε 15 έως 20 λεπτά θα μειωθεί η γεύση του λεμονιού και θα έχουμε έναν τέλειο συνδυασμό.

Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του πατέρα Επιφάνειου «Μαγειρική του Άγιου Όρους» (εκδ.

Σύγχρονοι Ορίζοντες).

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.