Follow us

Ψάρι σε σάλτσα ντομάτας με κάρι

Ψάρι σε σάλτσα ντομάτας με κάρι

Υλικά

Υλικά

400-500 γρ. φιλεταρισμένο ψάρι (μπορεί να είναι και κατεψυγμένο)

2-3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη

50 γρ. κόκκινες φακές, βρασμένες

2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 λεμόνι (το ½ για το χυμό του και το άλλο ½ για το ξύσμα του)

3 κ. σ. πάστα κάρι

1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

1-2 μικρές πιπερίτσες τσίλι, χωρίς τα σπόρια τους, κομμένες σε ροδέλες

2 κ. σ. φρέσκο κόλιανδρο για το γαρνίρισμα (ή αν προτιμάμε μαϊντανό)

ελαιόλαδο για το μαγείρεμα

αλάτι και πιπέρι

Για συνοδευτικό

350 γρ. ρύζι μπασμάτι

700 ml νερό

1 φύλλο δάφνη

10 γαριφαλόκαρφα

4 κ. σ. γιαούρτι πρόβειο

αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή

Ανακατεύουμε το χυμό του λεμονιού με 1 κουταλιά από πάστα κάρι, αλείφουμε με αυτό το μείγμα το ψάρι και το αφήνουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη.

Βάζουμε σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τις πιπεριές και τις πιπερίτσες τσίλι, μαζί με τα κλαράκια από τον κόλιανδρο, λίγο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη σάλτσα κάρι και τα ζεσταίνουμε όλα μαζί, σε χαμηλή θερμοκρασία.

Τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντάς τα πότε-πότε, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

Ρίχνουμε τις ντομάτες και τις κόκκινες φακές στην κατσαρόλα, συμπληρώνουμε και με 350-400 ml βραστό νερό κι αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, μέχρι να λιώσουν οι φακές μέσα στη σάλτσα και να της δώσουν πηχτή υφή.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον φρέσκο κόλιανδρο. Στο μεταξύ, βάζουμε το νερό να βράσει σε μια κατσαρολίτσα, μαζί με τα γαριφαλόκαρφα, το αλάτι και τη δάφνη, ρίχνουμε το μπασμάτι και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 12 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό του.

Σκουπίζουμε το ψάρι και το σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει κάπως τραγανό εξωτερικά.

Το βγάζουμε με μια φαρδιά σπάτουλα του σερβιρίσματος.

Προσθέτουμε το μισό γιαούρτι μέσα στη σάλτσα του κάρι, ανακατεύουμε, βγάζουμε το ρύζι από την κατσαρόλα, το σερβίρουμε σε μια πιατέλα με το υπόλοιπο γιαούρτι και σε μια άλλη σερβίρουμε το ψάρι με την σάλτσα του και αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Σημ. Στη σάλτσα αυτή του κάρι, μπορούμε, μαζί με τις φακές, να προσθέσουμε και από 300 γρ.

κυβάκια πατάτας και 300 γρ.

μπουκετάκια κουνουπιδιού, φροντίζοντας να αυξήσουμε κατά περίπου 200 ml την ποσότητα του ζεστού νερού που θα χρειαστούν για το μαγείρεμα τους.

Θ.Τ.

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.