Υλικά
Για τη βάση Υλικά
600 γρ. φρυγανιές
300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
3 ασπράδια αβγού
Για τη γέμιση
600 γρ. φέτα
600 γρ. κασέρι
500 ml γάλα
½ φλ. κορνφλάουρ
Ξύσμα ενός λεμονιού
3 κρόκοι + 3 ολόκληρα αβγά
1 φλ. φρέσκα ψιλοκομμένα αρωματικά βότανα (ρίγανη, δεντρολίβανο, δυόσμος, λουΐζα, θυμάρι)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη.
Τρίβουμε στη μουλινέτα τις φρυγανιές και τις ανακατεύουμε με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη φτιάχνοντας ένα μείγμα σαν ψίχουλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Την ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα της φρυγανιάς. Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός παραλληλόγραμμου ταψιού.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα της φρυγανιάς και το απλώνουμε ισόπαχα με το πίσω μέρος ενός λαδωμένου κουταλιού.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: διαλύουμε το κορνφλάουρ στο γάλα, χτυπάμε καλά τα αβγά σε μεγάλο μπολ και ενσωματώνουμε το μείγμα γάλα –κορνφλάουρ χτυπώντας με τον αβγοδάρτη.
Ρίχνουμε μέσα τη φέτα χωρισμένη σε τρίμματα με το πιρούνι και το κασέρι τριμμένο στη χοντρή μεριά του τρίφτη, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα αρωματικά χόρτα και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι.
Ρίχνουμε το μείγμα επάνω στη βάση της φρυγανιάς.
Ψήνουμε γύρω στα 45 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε την τυρόπιτα να μείνει μισή ώρα πριν την κόψουμε.
Α.Τ.