Υλικά
400 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένοΥλικά
1 ½ φλ. τυρί κασέρι ή γραβιέρα ψιλοκομμένο
2 κ.σ. βούτυρο
½ φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
4 -5 φλ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
4 αυγά
Αλεύρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 10 λεπτά.
Τα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το ζαμπόν, το τυρί και 3 φλ.
ψίχουλα ψωμιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα 3 αβγά χτυπημένα, ανακατεύουμε πάλι καλά, δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.Πλάθουμε τις κροκέτες με βρεγμένα χέρια στο σχήμα που έχουν τα σουτζουκάκι.
Τις αραδιάζουμε σε δίσκο καλυμμένο με λαδόκολλα και τις αφήνουμε σκεπασμένες με μεμβράνη στο ψυγείο για μισή ώρα.
Βάζουμε σε ξεχωριστά μπολ τα ψίχουλα του ψωμιού, και το 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο με 2 κ.σ νερό.
Περνάμε κάθε κροκέτα πρώτα από το αβγό και μετά από τα ψίχουλα και τινάζουμε να φύγουν τα περισσά ψίχουλα.
Την τοποθετούμε πάλι στο δίσκο.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει το μείγμα και αφήνουμε τις κροκέτες στο ψυγείο σκεπασμένες με μεμβράνη για άλλη μισή ώρα.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι -χρειαζόμαστε γύρω στα 3 εκ.-, και τηγανίζουμε λίγες -λίγες τις κροκέτες μέχρι να χρυσίσουν.
Τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αφήνουμε το λάδι να κάψει πάλι πριν βάλουμε στο τηγάνι την επομένη δόση.
Σερβίρουμε αμέσως.
Α.Τ.