Υλικά
1 κ. ψάρι με κρουστή σάρκα σε φέτες (σφυρίδα, συναγρίδα, πεσκανδρίτσα, ροφός, βλάχος) Υλικά
1 κ. πατάτες σε φέτες
½ κ. ντοματάκια
300 γρ. ελιές Καλαμών
5 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
ξύσμα και χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλ. φρέσκα φυλλαράκια δενδρολίβανου
1 φλ. ε. π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φιλέτα του ψαριού, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο για 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Χτυπάμε με πιρούνι σε μπολ το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και 1 φλιτζάνι νερό.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε 1 κοφτή κουταλιά αλάτι, όσο φρεσκοτριμμένο πιπέρι θέλουμε και το δεντρολίβανο.
Βάζουμε τις φέτες πατάτας, τα ντοματίνια κομμένα στα δύο και τα σκόρδα σε ρηχό μεγάλο ταψί, ρίχνουμε το αλατοπίπερο με το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το μείγμα ελαιόλαδο λεμόνι –πορτοκάλι και τις ελιές και ανακατεύουμε πάλι να αλειφθούν όλα τα υλικά.
Κουνάμε το ταψί να πάρουν τα υλικά το ίδιο ύψος παντού και να ισομοιρασθούν.
Ψήνουμε για μισή ώρα, ανακατεύοντας μια φορά.
Στρώνουμε από πάνω τις φέτες του ψαριού και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ακόμα (το ψάρι είναι έτοιμο όταν ξεκολλάει η σάρκα από το κόκκαλο.
Σερβίρουμε μια φέτα ψάρι σε κάθε πιάτο με τα λαχανικά δίπλα, πασπαλισμένα με λίγο δενδρολίβανο, ακόμα αν θέλουμε και λίγες σταγόνες λεμόνι.
Α.Τ.