Follow us

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ και αρωματικά βότανα

Τυρόπιτα με μπεσαμέλ και αρωματικά βότανα

Υλικά

Υλικά

1 συσκευασία φύλλο σφολιάτα

Για τη γέμιση

700 γρ. φέτα πικάντικη

2 φλ. φρέσκα και ξερά αρωματικά βότανα (άνηθο, λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανό, ματζουράνα, δεντρολίβανο, σχοινόπρασο, κλπ)

Για τη μπεσαμέλ

500 ml γάλα με πλήρη λιπαρά

8 κ.σ. αλεύρι

5 κ.σ. βούτυρο

2 αβγά

1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο φύλλο, το αφήνουμε να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι.

Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί και ανακατεύουμε συνέχεια με τον αβγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά και να ψηθεί το αλεύρι.

Προσθέτουμε το γάλα όλο μαζί συνεχίζοντας να ανακατεύουμε ζωηρά για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ, μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα και να πήξει ελαφρά -δεν την αφήνουμε να βράσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να χλιάνει.

Τη μεταφέρουμε σε μέτριο μπολ και ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα, τη φέτα θρυμματισμένη με τα δάχτυλα και τα βότανα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά, δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε πάλι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα και αφήνουμε να κρυώσει.

Αν η γέμιση μας φαίνεται πολύ πυκνή, μπορούμε να ρίξουμε λίγο χλιαρό γάλα ακόμα.

Αλείφουμε πολύ ελαφρά με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.στρώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας στη βάση του και ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.

Ισιώνουμε την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού.

Κόβουμε λωρίδες το άλλο φύλλο και τις τοποθετούμε σταυρωτά επάνω στη γέμιση, φτιάχνοντας ένα σχέδιο που μας αρέσει.

Αλείφουμε με το χτυπημένο ασπράδι και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να μείνει για 15 λεπτά τουλάχιστον πριν την κόψουμε.A.T.

Επίσης...

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Τα μοναδικά μπλε τυριά της Ευρώπης

Ο πραγματικός afficionado των τυριών, δεν μπορεί παρά να κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στη γαστρονομική του καρδιά για τα μπλε τυριά, αυτά με το χαρακτηριστικό δίκτυο από μπλε φλεβίτσες και στίγματα, που χαράζουν, διατρέχουν, στολίζουν τη λευκή ή υποκίτρινη κρεμώδη μάζα τους…

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.