Υλικά
2 κ. αρνί σπάλα σπασμένη αλλά όχι κομμένη σε κομμάτια από αρνί τουλάχιστον 12 κιλώνΥλικά (για 6 άτομα)
2 κ. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
Αλάτι ψιλό θαλασσινό
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
5-6 κληματόβεργες
Εκτέλεση
Πλένουμε κα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας το αρνί.
Το περιχύνουμε με το κρασί και το πασπαλίζουμε με το αλάτι.
Το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.
Βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ένα φλιτζάνι νερό.
Τοποθετούμε επάνω στο ταψί μια σχάρα και απλώνουμε επάνω τις κληματόβεργες βουτηγμένες και αυτές στο κρασί.
Τοποθετούμε στη σχάρα το κρέας και ψήνουμε σε στους 200ο C για 25 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμη ή και παραπάνω, ανάλογα με το κρέας.Μπορούμε, επίσης, να πλύνουμε το κρέας μόνο με κόκκινο κρασί αντί για νερό.
Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε στις πατάτες 1 κ.σ μουστάρδα, χυμό από ένα λεμόνι, χυμό από ένα πορτοκάλι, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κ.γ.
φρέσκο βούτυρο και 1 φλ.
ξηρό λευκό κρασί.
Αν χρειαστεί, προσθέτετε στο ταψί με τις πατάτες έξτρα νερό.