Υλικά
Υλικά (για 6 άτομα)
500 γρ. ξερός μπακαλιάρος (stockfish)
400 γρ. πατάτες
1/2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
Aλάτι
Aσπρο και μαύρο πιπέρι
Παρασκευή
Κόβουμε τον ξερό βακαλάο σε μεγάλα κομμάτια και τον βάζουμε να βράσει σε κατσαρόλα, σκεπασμένο σε κρύο νερό.
Μόλις πάρει βράση, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε κομμένες στα 4 στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αλάτι.
Έπειτα από 30 λεπτά που θα είναι βρασμένα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Καθαρίζουμε κατόπιν το βακαλάο από το δέρμα και τα κόκαλα.
Λιώνουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε ψιλοκομμένο το βακαλάο, το σκόρδο, το μαϊντανό, αλατίζουμε, προσθέτουμε άσπρο πιπέρι και περιχύνουμε με ελαιόλαδο ανακατεύοντας μέχρι να πάρουμε έναν πουρέ.
Για το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε το βακαλάο σε μπεν μαρί και την τελευταία στιγμή προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ελαιόλαδο.
Μία από τις αγαπημένες σπεσιαλιτέ του δημοφιλέστερου πάπα των χρόνων μας, του Ιωάννη-Παύλου του Β΄.
Η αλιάδα «Brandacujun» είναι φτιαγμένη με πατάτες και ξερό βορειοευρωπαϊκό βακαλάο (stockfish).