Follow us

Μελιτζάνες στον φούρνο με ντομάτα, κάπαρη και ελιές

Μελιτζάνες στον φούρνο με ντομάτα, κάπαρη και ελιές

Υλικά

Υλικά

6 χοντρές φλάσκες μελιτζάνες

4 μέτρια ξερά κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτά φετάκια

6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

500 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα

1 φλ. ελιές χωρίς το κουκούτσι

½ φλ. κάπαρη

1 φλ. φρέσκο κρεμμυδάκι το πράσινο  μέρος, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

1 φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι, μπούκοβο

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος στα δύο.

Με μυτερό μαχαίρι χαράζουμε το κάθε μισό της μελιτζάνας γύρω –γύρω σε απόσταση ενός εκ.

από τις άκρες χωρίς να κόβουμε μέχρι κάτω.

Χαράζουμε τη σάρκα στο εσωτερικό σε τετράγωνα χωρίς να κόβουμε μέχρι κάτω.

Ρίχνουμε σε καλά αλατισμένο νερό τις μελιτζάνες και αφήνουμε μια περίπου ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C και ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, και ρίχνουμε ταυτοχρόνως τα ντοματάκια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά σχεδόν τελείως και να μείνει η σάλτσα με το λάδι της.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κάπαρη ξεπλυμένη από την άλμη της, τις ελιές χοντροκομμένες (αν είναι σε φέτες τις αφήνουμε όπως είναι) το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τη ρίγανη.

Δοκιμάζουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Στύβουμε τις μελιτζάνες να βγάλουν τα υγρά τους και τις αραδιάζουμε στη λαμαρίνα.

Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας πινέλο και ψήνουμε 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Πιέζουμε με το πίσω μέρος την επιφάνεια κάθε μελιτζάνας να δημιουργηθεί μια κοιλότητα για να υποδεχτεί τη σάλτσα (αν βγει υγρό, σηκώνουμε τη μελιτζάνα από το ταψί, τη γέρνουμε για να φύγει και την ξαναβάζουμε στη θέση της).

Μοιράζουμε τη σάλτσα στις μελιτζάνες και ξαναφουρνίζουμε για 15 -20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.

Α.Τ.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

3 ωραίοι μεζέδες για την παρέα

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές και μοιράσου τες με φίλους.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

3 νόστιμες συνταγές με παντζάρια

Δοκιμάστε τις παρακάτω παρασκευές με παντζάρι.

3 συνταγές για να αγαπήσεις την αγκινάρα

Δες εντός τρεις συνταγές με το μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό.

Ποιος είπε ότι τα κέικ είναι μόνο γλυκά;

Δοκίμασε αυτές τις τρεις εύκολες συνταγές για αλμυρά κέικ.

3 σούπες λαχανικών για cosy γεύματα

Όσο ο καιρός χειμωνιάζει, η ανάγκη για μια ζεστή και θρεπτική σουπίτσα γίνεται... επιτακτική!

Τρεις πλούσιες συνταγές για να βάλεις το μπρόκολο στη διατροφή σου

Διίστανται τα γούστα για αυτό το λαχανικό, όμως με αυτές τις συνταγές μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και οι πλέον διστακτικοί.

3 πολίτικες συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές της πολίτικης κουζίνας που είναι ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Κυριακής.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.