Follow us

17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Δεκαεπτά υπέροχα, πρωτότυπα επιδόρπια δημιούργησαν οι Θεσσαλονικείς σεφ, όσα και τα εστιατόρια που πήραν μέρος στο event “Δεκαπενθήμερο Αγιορείτικης Κουζίνας”…

17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Άνθρωπος-κλειδί σε όλη αυτήν την καταπληκτική γαστρονομική δεκαπενθήμερη διαδρομή που οργάνωσε το αθηνόραμα στα πλαίσια του θεσμού “Ημέρες Μακεδονικής Σύγχρονης Κουζίνας”, που ανέβασε θεαματικά το επίπεδο της ελληνικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη, ο μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός. Σπουδαίος εκπρόσωπος, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς της Αγιορείτικης Κουζίνας και συγγραφέας του πολυμεταφρασμένου βιβλίου “Μαγειρική του Αγίου Όρους”. Από τις συνταγές αυτού του βιβλίου άντλησαν έμπνευση οι σεφ και αφηγήθηκαν τη δική τους σύγχρονη γαστρονομική ιστορία, με μενού 3 ή 4 πιάτων συν ένα επιδόρπιο. Μόνο που το βιβλίο του μοναχού Επιφάνιου δεν περιλαμβάνει επιδόρπια. Έτσι οι σεφ, κατέφυγαν αποκλειστικά στις δικές τους μνήμες, στις δικές τους γευστικές αγάπες, στις δικές τους ιδέες για το “πώς και το τί” της σημερινής γευστικής και πολιτιστικής περιπέτειας στην οποία έχει ριχτεί η ελληνική κουζίνα, για να δημιουργήσουν τα επιδόρπια των μενού.

17 γλυκές συνταγές από τους σεφ της Θεσσαλονίκης

Σχεδόν όλα τα γλυκά είναι νηστίσιμα. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο, που εξηγείται αφενός από το ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κρατούν τη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής -και το event έγινε μέσα στη Σαρακοστή-, και αφετέρου από σεβασμό προς την αγιορείτικη κουζίνα όπου αναφερόταν η όλη εκδήλωση.
Όπως θα δείτε, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, το ταχίνι, τα γλυκά ταψιού (γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, ρεβανί), το παγωτό καϊμάκι, η μπουγάτσα, ενέπνευσαν τους περισσότερους σεφ -στη Βόρεια Ελλάδα βρισκόμαστε. Η σοκολάτα δεν έλειψε βεβαίως, αλλά δεν βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις. Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι συνταγές των σεφ είναι εύκολα υλοποιήσιμες και για εμάς, τους οικιακούς μάγειρες. Όλα τα γλυκά, μπορούν να βρουν τη θέση τους στα τραπέζια μας ολόκληρο τον χρόνο και σίγουρα θα αγαπηθούν από το μικρό ή μεγάλο κοινό που μαζεύεται στα σπίτια μας.

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.