Γιατί κατά βάθος, οι γιορτές περιστρέφονται γύρω από ένα τραπέζι! Αν το καλοσκεφτούμε, όλη η αναμονή καταλήγει στο λαμπρό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αλλά, αυτό είναι και το πνεύμα των ημερών: να ενώσουν συγγενείς και φίλους πάνω από πιάτα θαλπωρής, να ευχαριστήσουν με γεύσεις γνώριμες ή αναπάντεχες ή και πολύτιμες, να φέρουν χαμόγελα ικανοποίησης και καλής διάθεσης.
Για το κυρίως πιάτο των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι έχετε ήδη στο νου σας μια γαλοπούλα ή ένα χοιρινό. Ορισμένοι, που αναζητούν κάτι ξεχωριστό, μια γευστική "περιπέτεια" που θα δώσει άλλο χρώμα στη γιορτή, θα σκεφτείτε ένα κυνήγι ή ένα πιο σπάνιο πουλερικό, σαν τη χήνα ή τη φραγκόκοτα. Άλλοι, πάλι, πιο απαιτητικοί γαστρονομικά, θα αναζητήσουν μια μεγαλοπρεπή πουλάδα της Bresse, θα φτιάξουν την πάπια ή τη γαλοπούλα τους με ιδιαίτερη γέμιση, θα αναζητήσουν σπάνια υλικά, θα βάλουν στο τραπέζι τους ελάφι ή ζαρκάδι.
Όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: έγκαιρη προμήθεια και αναζήτηση ποιότητας. Γιατί, σ΄ένα τέτοιο κάλεσμα, όσο "κλειστό" και να είναι, δεν διακινδυνεύουμε το αποτέλεσμα. Αν έχουμε δικό μας κρεοπώλη, τον εμπιστευόμαστε ή ανατρέχουμε σε γνωστά ονόματα της αγοράς. Ιδιαίτερα, δεν διακινδυνεύουμε να αγοράσουμε κυνήγι και, γενικά, σπάνια και ακριβά κρεατικά, από καταστήματα που δεν ειδικεύονται στο είδος ή από σουπερμάρκετ. Ας περιοριστούμε καλύτερα σε ένα προσιτό αλλά καλής ποιότητας κρεατικό αντί να αναζητήσουμε το μέτριο "ακριβό".
Το γιορτινό τραπέζι δεν είναι απαραίτητα ακριβό. Εκείνο που απαιτεί είναι η φροντίδα μας, για να διαφέρει από το καθημερινό. Έτσι, και μια ταπεινή κότα με την κατάλληλη "διαχείρηση" έχει τα φόντα να γίνει το γκουρμέ πιάτο, που θα ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό. Η φρέσκια πράσινη σαλάτα θα διανθιστεί με ξερά σύκα, ρόδι, γκρέιπφρουτ και ένα γλυκό ντρέσινγκ και θα γίνει γιορτινή. Ένα μικρό πλατό τυριών στολισμένο με ξερά φρούτα και καρπούς θα δώσει πλούτο στο τραπέζι. Τέλος, "επενδύστε" σε ένα καλό κρασί, που επίσης δεν χρειάζεται να είναι ακριβό.
Καλή διάθεση, και καλή διασκέδαση! Ισχύει και για το μαγείρεμα, που αυτές τις μέρες πρέπει να είναι μέρος της χαράς.
Updated: 22/12/2020
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 17/12/2016